De 30 bästa låtarna hittills i år

 

Sedan i början av januari har jag letat och lagt nya låtar i min playlist på Spotify. Nya som gamla artister har släppt många lyssningsvärda spår. Det finns tre artister som sticker ut, då dem har två låtar med i playlisten. Alla tre kommer från Norden men ej från Sverige. Det är två danska kvinnliga akter och en norrman.

Nummer 1. Lisa Alma, baserad i Köpenhamn, har gjort den starkaste låten: Oh Darling. Lisa Alma som spelar drömsk pop har så mycket svärta och olycklig kärlek i sina texter samtidigt som musiken är så sakralt vacker. Piano, elektroniska beat tillsammans med Lisas  stämma blir en perfekt ljudbild. MØ må vara mer hajpad men enligt min mening är det Lisa Alma som borde få mest kredd.

Nummer 2. Todd Terje, denna diskohjälte från Oslo, har varit aktiv inom den elektroniska musiken i många år. Men det är först i år, närmare bestämt i tisdags, som han utgav sitt första album. Där titeln passande nog är: It`s Album Time. Den enda lugna låten men även den bästa på plattan är, Johnny and Mary, med fantastisk Bryan Ferry som gästartist. Tunga disco/electropärlan Delorean Dynamite är också given på denna lista. Hoppas innerligt att Way Out West bokar Todd Terje till slottskogen den 7-9 augusti.

Nummer 3. MØ, som fanns med på BBC lista; Sound of 2014, och därmed en uppskriven artist innan året börjat, typ. Men  gjorde ingen besviken när första smakprovet och singel Don`t Wanna Dance kom i mitten på januari. Det blev en hit på direkten och när hela albumet utgavs i mars visade det sig att det fanns fler fina spår med, t.e.x Slow Love för att nämna en.  blir en spännande artist att kolla in på Way Out West i sommar. 

Listan i sin helhet:

1. Lisa Alma – Oh Darling

2. Todd Terje – Johnny and Mary feat Bryan Ferry

3. MØ – Slow Love

4. Jungle – Busy Earnin`

5. Digitalism – Fahrenheit 32

6. Joan As Police Woman – Holy City

7. Beck – Waking Light

8. Wild Beasts – Wanderlust

9. The War on Drugs – An Ocean In Between The Waves

10. Lisa Alma – When I Knew

11. Broken Bells – After the Disco

12. Todd Terje – Delorean Dynamite

13. Tame Impala – Stranger in Moscow

14. Foster The People – Coming of Age

15. – Don`t Wanna Dance

16. Damon Albarn – Lonely Press Play

17. Elbow – New York Morning

18. The Fauns – Lights

19. Mando Diao – Black Saturday

20. Dum Dum Girls – Lost Boys and Girls Club

21.Lykke Li – No Rest For The Wicked

22. Solander – The Woods Are gone

23. This Is Head- A B-version

24. Coldplay – Magic

25. The Black Keys – Fever

26. Shit Robot feat Nancy Whang

27. Gnucci – Work

28. Wu Tang Clan – Keep Watch

29. Skrillex – Coast Is Clear

30. Disclosure feat Mary J Blige – F For You

Det var listan det! Jag har sammanställt en Spotify-lista med alla låtar (som finns länkad här: http://open.spotify.com/user/salen77/playlist/2JFrCpvdb8523nNQuNFbkn  ), förutom med Digitalisms Fahrenheit 32 och Tame Impalas Michael Jackson cover Stranger in Moscow. De två sistnämnda finns på Soundcloud.

För övrigt går jag en grym musikvår- och sommar tillmötes.  Den 9-10 maj är det Adrian Recordings festival på Victoria teatern med lokala band som Yast, Björns Vänner, This Is Head och Alice Boman.

Några veckor senare är det Öresundsfestivalen i Malmö. Nya upcoming-band från både Malmö och Köpenhamn spelar på scencer kring Folkets Park.

I början av juli spelar Phosphorescent på KB i Malmö. Det vill jag inte missa, Phosphorescent var en av de bättre akterna på förra årets Way Out West, känns som en ny succé i sommar.

Sen i augsti är det Way Out West! Mer om det en annan gång..

/Martin

 

 

Lämna en kommentar